Start Om SFF Hitta din Fiskhandlare Lokalföreningar SM i Sjömat Svensk Fisk Närfiskat Recept Länkar Kontakt Ordförande Havets Mat Nutidens marknadsföring

Moules Marinière eller Vitvinskokta musslor

 

4 personer

 

 

3-4 msk         olja och/eller smör,

2                    hackade gula lökar,

4-5                 finhackade vitlöksklyftor,

1                    bunt persilja, hackad,

lite                 timjan, gärna färsk, hackad, men det går bra med lite smulad torr,

3 dl                torrt vitt vin,

1 msk            hönsbuljong,

2 nät              blåmusslor,

salt & vitpeppar

 

Skölj musslorna och sortera bort trasiga, om du är noga, skrapa även bort ”skägget”. Svetta lök, vitlök och kryddörterna i mat fettet, utan att de tar färg i en rymlig kastrull med lock. Häll på vitvin och buljong, låt koka upp och lägg i musslorna. Lägg på locket och låt koka/ånga i 3-5 minuter tills musslorna öppnat sig. Lyft ur musslorna, sortera bort de som inte öppnat sig (de kan vara ”döda” och skall inte ätas!). Smaka av med salt och peppar och ös buljongen över musslorna. Avnjut med färskt bröd att doppa i!

 

Önskas en ”Moules Poulette” (gräddkokta musslor) tillsätt 1-2 dl vispgrädde till buljongen och låt koka upp innan musslorna öses!

 

Om det blir buljong kvar, spara den gärna i frysen, då den är underbar att använda till en fisksoppa eller en sås!

Vill du frysa musslorna, pilla först ut dem ur skalet och frys dem med lite buljong! Låt tina långsamt i kylskåpet!

 

©fredrik@liebig.se

.

 

nyheter


ORDFÖRANDEN HAR

ORDET

Läs mer!

 

 

Nytt nummer ute nu

framsida

facebookhungrig


Svenska Fiskhandelsförbundet, Pirhus 1, Fiskhamnspiren, 414 58 Göteborg. Tel 031 14 40 12. svensk.fiskhandel@telia.com

© SFF 2007